giovedì 29 agosto 2013

La carica delle 101


Si scrive Liguricettario, si legge Liguria...

Sono 101 le ricette liguri sin qui apparse su Liguricettario. Il lavoro proseguirà, ma per la gioia dei liguri e dei tanti che da Genova e dalla Liguria sono emigrati in giro per il mondo (questo blog è avidamente letto perfino a Buenos Ayres...), elenchiamo secondo il dialetto genovese e in ordine alfabetico le 101 tipicità golose sin qui proposte:


Aggiadda (sarsa a.)
Agnello cö-e êuve
Amaretti
Ancioe pinn-e
Ancioe sutta sâ
Anixin
Baccalà a-o verde
Baciocca (torta b.)
Bagnun de ancioe
Balletti
Barbagiuai
Battolli
Baxi de Araxe
Bescheutti caporali
Bescheutti do Lagasso
Bibbin a-a storionn-a
Bonetto de laete
Brandacujun (stocchefisciu a b.)
Buridda
Canestrelletti
Cappon magro
Capponadda
Çeixai co-o zemin
çimma de pôrpo
Çimma pinn-a
çitroin candï
Ciuppin
Cobeletti
Condiggion
Coniggio a-a carlonn-a
Corzetti tiae co-e die
Crava e faxêu
Cubaita
Cuculli
Fainâ
Favetta
Figaeto a l’aggiadda
Fracassâ de scorsonaea
Fratti (leitughe pinn-e)
Frisceu de baccalà
Frïtâ de gianchetti
Fugassa co-o formaggio
Fugassa zeneise
Funzi e patatte
Gattafuin
Gianco e neigro de agnello
Imbroggio de articiocche
Laete döçe frïto
Laxerti co-i poisci
Loasso a-a sâ
Lumasse a zemin
Machetto
Marò (sarsa de basann-e)
Menestron
Merellin affogae
Mes-ciua
Muscoli pin
Natalin co-e trippe
Pancheutto
Pandöçe (basso = sciaccau)
Panella
Panigacci
Panissa
Pansouti
Pescio co-e articiocche
Pesto de baxeicò
Piccatiggio
Porpetton de faxolin
Preboggion co-o riso
Prescinsêua
Quareximali
Raieu co-o tocco
Rattatuia
Reginette co-e êuve
Riso a rosto
Riso in cagnon
Sacripantinn-a (torta s.)
Sardenaira
Sarsa de noxe
Sarsa de pignêu
S-ciumette
Sgabei
Siluri pin
Spongâ
Stecchi friti
Stocche e bacilli
Stocchefisciu accomodou
Sûppa de muscoli
Testaieu
Tian de Vernazza
Tomaxelle
Tonno in sciä ciappa
Torta de pignêu
Torta de riso rossa
Torta pasquâlinn-a
Tramezzin zeneise
Trippe accomodäe
Verdûe pinn-e
Vitella a l’öxelletto
Zembi d’arzillo
Zeraria



Umberto Curti, Ligucibario & Liguvinario